Ennen vappua olin lähes masentunut, kun ei ollut oikein mitään suunnitelmia vapuksi eikä myöskään tulevaksi viikonlopuksi. Olin sitä mieltä, että ihan turha vapaapäivä ja ihan yhtä hyvin olisi voinut tämänkin päivän olla töissä. Tykkään toki vapaapäivistä, mutta ne tuntuvat menevän hukkaan, jos ei ole mitään järkevää tekemistä. Sitten kun niille vapaapäiville olisi käyttöä niin pitää tietenkin olla töissä. No loppujen lopuksi keksin sitten kuitenkin jotain tekemistä ja rupesin leipomaan.
Päätin tehdä rönttösiä. Niiden teossa kun menee aika paljon aikaa, niin nyt minulla kerrankin sitä oli. Näin sain myös marjoja vähemmäksi pakasteesta.
Rönttöset on kainuulainen tai ehkä ennen kaikkea kuhmolainen perinneruoka. Rönttöset muistuttaa riisipiirakoita, mutta ovat pyöreitä ja täyte on imellettyä perunaa ja puolukkaa. Minä tykkään rönttösistä tosi paljon, mutta muualta kotoisin olevat pitävät niitä usein kummallisina.
Ensimmäinen pellillinen minulla meni taas rypyttämistä harjoitellessa, mutta toinen pellillinen onnistui jo ihan kohtalaisesti. Tällä ohjeella sain 16 rönttöstä.
Rönttösten ohje:
Kuori
1,5 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
1,5 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
Täyte
500 g perunoita
1 dl ruisjauhoja
0,5 dl sokeria
0,25 tl suolaa
3 dl puolukkaa survottuna
Voiteluun sulatettua voita ja vettä tai maitoa (1/4 voin määrästä)
1. Aloita täytteestä. Keitä perunat ja soseuta ne.
2. Lisää joukkoon täytteen jauhot ja anna imeltyä lämpimässä 3-4 tuntia.
3. Lisää täytteeseen survotut puolukat, sokeri ja suola.
4. Valmista taikina sekoittamalla veteen jauhot ja suola.
5. Kaulitse taikinasta pyöreitä (halkaisija noin 15cm) ohuita kuoria.
6. Levitä täyte kuorille. Jätä reunasta noin 1 cm ilman täytettä.
7. Käännä reunoja ylöspäin ja rypytä reuna.
8. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia.
9. Voitele rönttöset kuumina ja jäähdytä leivinpaperin ja liinan alla.
Nämä ovat uuniin menossa...
Päätin tehdä rönttösiä. Niiden teossa kun menee aika paljon aikaa, niin nyt minulla kerrankin sitä oli. Näin sain myös marjoja vähemmäksi pakasteesta.
Rönttöset on kainuulainen tai ehkä ennen kaikkea kuhmolainen perinneruoka. Rönttöset muistuttaa riisipiirakoita, mutta ovat pyöreitä ja täyte on imellettyä perunaa ja puolukkaa. Minä tykkään rönttösistä tosi paljon, mutta muualta kotoisin olevat pitävät niitä usein kummallisina.
Ensimmäinen pellillinen minulla meni taas rypyttämistä harjoitellessa, mutta toinen pellillinen onnistui jo ihan kohtalaisesti. Tällä ohjeella sain 16 rönttöstä.
Rönttösten ohje:
Kuori
1,5 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
1,5 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
Täyte
500 g perunoita
1 dl ruisjauhoja
0,5 dl sokeria
0,25 tl suolaa
3 dl puolukkaa survottuna
Voiteluun sulatettua voita ja vettä tai maitoa (1/4 voin määrästä)
1. Aloita täytteestä. Keitä perunat ja soseuta ne.
2. Lisää joukkoon täytteen jauhot ja anna imeltyä lämpimässä 3-4 tuntia.
3. Lisää täytteeseen survotut puolukat, sokeri ja suola.
4. Valmista taikina sekoittamalla veteen jauhot ja suola.
5. Kaulitse taikinasta pyöreitä (halkaisija noin 15cm) ohuita kuoria.
6. Levitä täyte kuorille. Jätä reunasta noin 1 cm ilman täytettä.
7. Käännä reunoja ylöspäin ja rypytä reuna.
8. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia.
9. Voitele rönttöset kuumina ja jäähdytä leivinpaperin ja liinan alla.
Nämä ovat uuniin menossa...
...ja tässä valmiita
-Anni-
Kommentit
Lähetä kommentti